Αξιοθέατα

1. Μονή Προυσού στο Καρπενήσι

Πνευματικό κέντρο και αποκούμπι των αρματωλών στην Τουρκοκρατία, το μοναστήρι του Προυσού, προσφέρει και σήμερα τις υπηρεσίες του στην Ορθοδοξία και τον τόπο. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε μια ατμόσφαιρα που μόνο σαν αποθέωση της ομορφιάς μπορεί να χαρακτηρισθεί. Πρόκειται για μεγάλο και ιστορικό μοναστηριακό συγκρότημα, κέντρο μιας μεγάλης ομάδας οικισμών, που βλέπουμε διάσπαρτους στις γύρω πλαγιές και παλιότερα κομβικό κέντρο εμπορίου της Ευρυτανίας και του Βάλτου. Κατά την παράδοση η μονή ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα για να στεγάσει εικόνα της Παναγίας που είχε σωθεί σε σπηλιά κατά την εικονομαχία, προερχόμενη από την Προύσα της Μικράς Ασίας.

2.  Φαράγγι Πάντα Βρέχει στην Ευρυτανία

Γοητευτικό, δυσπρόσιτο και επιβλητικό, το “Πάντα Βρέχει” είναι ένα από τα πιο ξακουστά αξιοθέατα της Ευρυτανίας. Η άγρια ομορφιά του και η δύσκολη πρόσβαση προκαλούν ακόμη περισσότερο τον επισκέπτη να το ανακαλύψει.
Το “Πάντα Βρέχει” είναι ένα απόκρημνο φαράγγι στο οποίο σχηματίζονται μικροί καταρράκτες κατά τέτοιο τρόπο που δημιουργούν την αίσθηση βροχής σ’ όποιον στέκεται από κάτω. Η πολυποίκιλη βλάστηση και η πλούσια πανίδα κάνουν το φαράγγι αυτό έναν από τους τελευταίους ίσως ανέγγιχτους ακόμα φυσικούς θησαυρούς του πλανήτη μας.

3. Λίμνη Κρεμαστών, υδάτινος παράδεισος

Ένας υδάτινος κόσμος που ενώνει δύο νομούς της Ευρυτανίας και της Αιτωλοακαρνανίας, μαγεύει και συναρπάζει τον επισκέπτη του…
Καλώς ήλθατε στη Λίμνη Κρεμαστών ή λίμνη Παύλου Μπακογιάννη, την μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας. Οι πλησιέστερες πόλεις είναι το Καρπενήσι 57 χλμ. και το Αγρίνιο 60 χλμ. περίπου. Η πρόσβαση στη λίμνη γίνεται εύκολα από το υπάρχον οδικό δίκτυο που ενώνει τις δύο πόλεις, μία διαδρομή που εκπλήσσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

4. Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς

Το πολύ όμορφο και εντυπωσιακό φαράγγι έχει πάρει το όνομά του από την Μαύρη Σπηλιά που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Την όλη εικόνα ολοκληρώνουν τα γραφικά ξύλινα γεφυράκια του ποταμού που διατρέχει το φαράγγι, οι καταρράκτες και το επιβλητικό τοπίο. Η Μαύρη Σπηλιά διαθέτει δυο εισόδους, η μια μέσα στο χωριό και η άλλη σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτό. Λέγεται και σπηλιά της Αποκλείστρας και βρίσκεται δίπλα σε έναν καταρράκτη. Tο θέαμα οπωσδήποτε θα σας αποζημιώσει για την εικοσάλεπτη πεζοπορία που θα κάνετε για να φτάσετε ως εκεί.